Bosspel organiseren: tips en aandachtspunten

Een bosspel organiseren kan heel boeiend en leerrijk zijn. Organiseer het voor je kleuterklas of als teambuildingsactiviteit in een bedrijf. In dit artikel ontdek je waarop je moet letten bij het organiseren van een bosspel.

 

Tijdsmanagement van het bosspel

Goed begonnen is half gewonnen. Voor de organisatie van een klassiek bosspel, begin je best op ruim op tijd. Knutsel je zelf een bosspel in elkaar of laat je het over aan een gespecialiseerd bedrijf? Time management is key in dit geval. Aanvragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos bijvoorbeeld, moeten minstens 35 dagen voor de activiteit ingediend worden.

 

Tips voor het spelen in een bos

Hou er rekening mee dat spelen in het bos niet altijd en overal kan. Hou daarom rekening met onderstaande regels.

 

Speelzone voor kinderen

Met kinderen kan je leuk en creatiefrijk in het bos spelen. Hou echter rekening dat je binnen de speelzone blijft. Volgens de wet is een speelzone: “een (deel van een) bos of natuurreservaat, dat permanent of gedurende een bepaalde periode toegankelijk is, ook buiten de boswegen, voor min 18-jarigen en hun begeleiders en het jeugdwerk.”

 

bosspel voor kinderen organiseren

Waar mag je bosspelen organiseren?

Je mag hoe dan ook spelen op de paden in het bos. Daarnaast mag je ook spelen op de speelzones. In die specifieke zones is het toegestaan om ook naast te paden te spelen. Wil je een spel organiseren in een bos waar geen speelzone aanwezig is? Dan kan je een toestemming vragen aan de eigenaar van het bos. Is het een openbaar bos? Dan heb je toestemming nodig van het Agentschap voor Natuur en Bos. Betreft het een Waals bos? Dan heb je toestemming nodig van de boswachter. Daarvoor moet je een aanvraagformulier invullen.

 

Huisregels van het bos

Sowieso gelden er in de Vlaamse bossen een aantal vaste huisregels.

  1.  Blijf op de paden (uitgezonderd speelzones).
  2. Gooi geen afval in het bos.
  3. Vuur maken is verboden. Een kampvuur kan wel, mits je toestemming vraagt bij het Agentschap voor Natuur en Bos.
  4. Eventuele honden moeten aan de leiband blijven.
  5. Pluk geen planten.
  6. Speel geen luide muziek af. Roep niet onnodig.
  7. Vang geen dieren.